Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krem grzybowy wg Buni :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna zupka krem z grzybków suszonych i świeżych.

Krem grzybowy wg Buni :

Składniki:

Krem grzybowy wg Buni :

 

  • 1 małe udko z kurczaka
  • 15 dag pieczarek
  • 10 kapeluszy suszonych borowików ( mogą być podgrzybki ale wtedy zupa jest mniej aromatyczna )
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1 kostka bulionu grzybowego Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
  • 3/4 l wody
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki pokrojonego koperku

 

Sposób przygotowania:

Krem grzybowy wg Buni :
Suszone grzyby namoczyć , ugotować ( ok 40 minut na małym gazie - woda zgotuje się do 1/2 litra ) .Wyjąć mięso i grzyby . Pokroić grzyby ( 2 kapelusze zostawić do farszu do krokietów lub pasztecików ).Do wywaru dodać kostkę bulionową i podsmażone na maśle na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki ( odłożyć kilka usmażonych plastrów do dekoracji i trochę do farszu ) i zagotować. Zmiksować zupę na krem . Dolać śmietankę . Podawać posypaną koperkiem i plasterkami smażonych pieczarek .Do zupy można podać krokiety lub paszteciki z farszem mięsno- grzybowym .