reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Krem jarzynowo- szpinakowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szpinak jest zdrowy, ma mnóstwo witamin i minerałów itd, ale ja jakoś specjalnie za nim nie przepadam. Za to moje Dziewczyny i Mąż bardzo go lubią i zajadają się aż trzęsą im się przysłowiowe uszy.

Krem jarzynowo- szpinakowy

Składniki:

Krem jarzynowo- szpinakowy

 

  • 1 większa marchewka
  • 1 mniejsza pietruszka
  • średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 250 g świeżego szpinaku ( można użyć mrożonego w liściach)
  • 2 l płynu ( woda, lekki rosół lub wywar warzywny)
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki ( można ominąć)
  • pieprz, sól, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Krem jarzynowo- szpinakowy

przygotowanie

Krem jarzynowo- szpinakowy
Jarzyny podsmażamy na maśle, mają wtedy wyjątkowy smak

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i posiekany czosnek- chwilę przesmażamy.

Wkładamy umyte liście szpinaku i ponownie dusimy przez kilka minut.

Do garnka wlewamy wywar lub wodę i wszystko gotujemy przez 10 minut.

Lekko studzimy i miksujemy na gładki krem.

Krem doprawiamy gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem


Podajemy z jajkiem, ziemniakami, lub grzankami, posypany łyżką startego żółtego sera ( tez można ominąć:)

Smacznego :)


Tagi:

zupa krem zupa