mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Krem marchewkowy z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna, zdrowa zupa dla każdego

Krem marchewkowy z jabłkiem

Składniki:

Krem marchewkowy z jabłkiem

 

  • 500g marchewki
  • 2 kwaśne zielone jabłka
  • 2 małe cebule
  • łodyga selera naciowego
  • 1L bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • 1łyżeczka posiekanego suszonego tymianku
  • 1łyżeczka posiekanego suszonego szałwii
  • 2 łyżki oliwy
  • 1łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Krem marchewkowy z jabłkiem
Marchewki oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Seler oczyścić, pokroić w krążki. Cebule obrać, opłukać, posiekać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Oliwę rozgrzać w rondlu, wrzucić marchewkę, seler, jabłka i cebulę, smażyć kilka minut. Posypać mąką, zalać gorącym bulionem, wymieszać. Dodać liść laurowy, szałwię i tymianek, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20minut. Liść laurowy wyjąć, zupę lekko ostudzić, zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie zagotować i podawać.