Sposób przygotowania:
Miodownik z kremem orzechowym
Do rondelka wsypać cukier i dodać miód. Wstawiamy na ogień i ciągle mieszając rozpuszczamy cukier. Do gorącej masy miodowej dodajemy mleko i rum, mieszamy. Następnie dodajemy masło i mieszamy aż do połączenia się składników. Masę lekko studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i masę miodową, zagniatamy ciasto i wyrabiamy je na stolnicy.Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy i za pomocą tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm wycinamy krążki. Pieczemy je około 8 min w 170 stopniach. Każdy blat ciasta należy piec osobno. Podpiekamy również resztki ciasta, które nam zostały z odcięcia blatów. Przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy mleko skondensowane, chwilkę ucieramy i dodajemy zmielone orzechy. Kremem przekładamy blaty ciasta. Smarujemy również jego wierzch i boki krusząc podpieczone resztki ciasta. Blaty przed posmarowaniem kremem nasączamy ponczem. Ciasto owijamy folią aluminiową i odstawiamy na około 2 dni w chłodne miejsce. Przed podaniem ozdabiamy je bitą śmietaną i orzechami. Smacznego ;)
joana30