Sposób przygotowania:
Krem pieczarkowy.
Włoszczyznę umyć , obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zeszklić na łyżce tłuszczu, nie rumieniąc. Zalać czterema szklankami wody i zagotować. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i udusić na reszcie masła. Duszone grzyby dodać do wrzącej zupy i gotować na małym ogniu 30 minut , zmiksować, doprawić do smaku. Mąkę rozprowadzić połową śmietany, dodać do zupy i podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, do chwili gdy zupa zgęstnieje. Resztę śmietany ubić z żółtkiem, dodać do zupy i natychmiast zdjąć z ognia. Dobrze wymieszać i raz jeszcze doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Podawać z grzankami (ja użyłam ciemnego pieczywa ze słonecznikiem).