edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krem pieczarkowy z topionym serkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Aromatyczna, gęsta i pyszna zupa krem z ziemniaków, pieczarek i topionego serka. Dobra propozycja na obiad. Doskonała zupa nie tylko na chłodne popołudnie.

Krem pieczarkowy z topionym serkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem pieczarkowy z topionym serkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Krem pieczarkowy z topionym serkiem
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ziemniaki dokładnie wyszorować (jeśli są stare, to obrać), pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, około 25 dag pokroić w kawałki, pozostałe w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i smażyć 3-4 minuty mieszając. Dołożyć pieczarki pokrojone w kawałki, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu pod przykryciem gotować do miękkości - około 25-30 minut. W międzyczasie dodać tymianek. Zupę lekko przestudzić, zmiksować, ponownie zagrzać. Dodać serek topiony i, mieszając, podgrzewać aż się całkowicie rozpuści. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Pieczarki pokrojone w plasterki zrumienić na pozostałym maśle. Zupę podać przybraną zrumienionymi plasterkami.
Krem pieczarkowy z topionym serkiem
Do obsmażonych ziemniaków dodać pokrojone pieczarki.
Krem pieczarkowy z topionym serkiem
Zupę doprawić do smaku suszonym tymiankiem.
Krem pieczarkowy z topionym serkiem
Plasterki pieczarek mocno zrumienić na maśle.
Krem pieczarkowy z topionym serkiem
Zmiksowaną zupę ponownie podgrzać i dodać serek.

Tagi:

domowe