Sposób przygotowania:
Krem pieczarkowy z topionym serkiem
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ziemniaki dokładnie wyszorować (jeśli są stare, to obrać), pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, około 25 dag pokroić w kawałki, pozostałe w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i smażyć 3-4 minuty mieszając. Dołożyć pieczarki pokrojone w kawałki, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu pod przykryciem gotować do miękkości - około 25-30 minut. W międzyczasie dodać tymianek. Zupę lekko przestudzić, zmiksować, ponownie zagrzać. Dodać serek topiony i, mieszając, podgrzewać aż się całkowicie rozpuści. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Pieczarki pokrojone w plasterki zrumienić na pozostałym maśle. Zupę podać przybraną zrumienionymi plasterkami.
reanja
edytaha
To prawda Reniu, serek to dobry dodatek do większości zup :)