Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Krem piernikowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Świąteczny deser łączący w sobie wszystkie świąteczne smaki, są w nim rodzynki, piernik, skórka pomarańczowa i oczywiście korzenne przyprawy.

Krem piernikowy

Składniki:

Krem piernikowy

Krem piernikowy

  • 3 żółtka
  • 250ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki śmietanki w proszku
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka żelatyny

Dodatki

  • garść złotych rodzynek
  • kilka pierników
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Krem piernikowy
Żółtka ubij z cukrem trzcinowym w metalowej misie, gdy całość zbieleje przestaw miskę na garnek z wrzącą wodą. Kiedy masa stanie się gęsta i szklista dodaj żelatynę, przyprawy i stopniowo zacznij dosypywać śmietankę w proszku, po 5 min zdejmij z garnka i ubijaj aż do ostygnięcia.

Na koniec dodaj ubitą na sztywno śmietanę, kiedy krem zacznie gęstnieć przełóż go do rękawa cukierniczego i wyciskaj do pucharków z rodzynkami, kruszonymi piernikami i skórką pomarańczową.