Sposób przygotowania:
Krem pomarańczowy 2
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, dno wyłożyć 4 kromkami chałki. Jajka z cukrem utrzeć na pianę w głębokiej misie, dodać szczyptę soli, trochę skórki z pomarańczy, a następnie wsypać mąkę i wlać mleko. Połową sosu polać kromki chałki na dnie naczynia, następnie ułożyć na nich pokrojone w cząstki pomarańcze. Warstwę pomarańczy przykryć pozostałymi kromkami chałki, polać resztą sosu. Na wierzchu położyć resztę masła. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez ok. 40 minut . Upieczony deser wyjąć z piekarnika i od razu posmarować powidłami pomarańczowymi. Kiedy trochę przestygnie, przybrać bitą śmietaną oraz plasterkami pomarańczy i owocami kandyzowanymi. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego