Sposób przygotowania:
Zupa-krem z pomidorów i paprykiPrzygotowanie warzyw
Pomidory i paprykę myjemy. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę. Paprykę kroimy na kawałki, oczyszczamy z nasion.
Pomidory również kroimy na mniejsze kawałki, odcinając zielone części.
Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut.
Po upieczeniu z papryki ściągamy skórkę.
Zblendowanie warzyw
Upieczone warzywa wraz z bazylią i oregano blendujemy - ja wykorzystałam w tym celu blender kielichowy.
Gotowanie z bulionem
Zblendowane warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Gotujemy razem ok. 15 minut, aż zupa się zagęści. Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze przypraw.
Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Kawałki sera wrzucamy do zupy bezpośrednio przed podaniem. Mozzarella będzie rozpuszczać się w gorącej zupie i apetycznie się ciągnąć :) Smacznego!