dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Krem pomidorowo-paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny sycący krem z makaronem i mozzarellą

Krem pomidorowo-paprykowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem pomidorowo-paprykowy

 

  • 4 pałki kurczaka
  • 2 marchewki
  • mały por
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • 30 dag makaronu (małe muszelki)
  • 5 dag mozzarelli

Sposób przygotowania:

Krem pomidorowo-paprykowy
Do garnka włożyłam pałki kurczaka, liść laurowy i ziele. Zalałam zimną wodą (2 litry) i postawiłam na kuchence. Warzywa obrałam i pokroiłam w małe kawałki. Gdy woda z mięsem się zagotowała wrzuciłam do niej warzywa, dodałam łyżeczkę soli, zmniejszyłam "ogień" i gotowałam, aż warzywa zmiękły. Wyjęłam mięso, kuleczki ziela i liść laurowy z wywaru, a resztę zmiksowałam. Przecier rozprowadziłam wodą, dodałam przyprawy i wlałam do zupy. Całość zagotowałam. Podałam z makaronem i kawałkami mozzarelli.
Krem pomidorowo-paprykowy
Bazę stanowi wywar z części kurczaka z włoszczyzną i papryką
Krem pomidorowo-paprykowy
Po ugotowaniu warzyw zmiksowałam zupę a następnie dodałam rozcieńczony koncentrat z przyprawami