Anetap

Anetap

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Krem pomidorowy 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna kremowa zupa, idealna na poniedziałkowy obiad.

Krem pomidorowy 3

Składniki:

Krem pomidorowy 3

 

  • 1 porcja rosołowa
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 liść selera,
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g koncentratu Pudliszki,
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 g sera żółtego
  • 1 pęczek szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Krem pomidorowy 3
Gotujemy wywar rosołowy: porcje rosołową czyścimy wkładamy do garnka, marchewkę, pietruszkę obieramy, myjemy kroimy na ćwiartki, cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek obieramy kroimy na pół, liścia selera myjemy. Teraz wszystkie warzywa wrzucamy do garnka z porcją rosołową zalewamy około 1,5 l wody i gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Po czym wyjmujemy porcję rosołową, blenderem miksujemy warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki, zagotowujemy dodajemy śmietanę i jeszcze ewentualnie doprawiamy do smaku. Ser żółty trzemy na tarce, szczypiorek myjemy osuszamy i kroimy na drobno. Krem ubieramy na talerz posypujemy serem i szczypiorkiem.

Tagi:

sery ser