szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny, aromatyczny krem z pomidorów

krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym

Składniki:

krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym

 

  • słoik sosu pomidorowego
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki siekanej,świeżej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki startego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym
Czosnek i cebulę obrać.Czosnek przecisnąc przez praskę , a cebulę drobno posiekać.W garnku rozgrzać oliwę,dodać cebulę i czosnek ,gdy się zeszklą wlać sos pomidorowy i zagotować.Dodać jogurt, i bazylię suszoną z oregano i tymiankiem, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.Gotuwać ok 10 minuy na wolnym ogniu.Dodać groszek ptysiowy ,przelac na talerze , posypać bazylią i parmezanem.

Tagi:

sosy groszek