kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Krem szczawiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa jest przepyszna. Nawet mój mąż który od dzieciństwa nie jada szczawiu zajada się nią z apetytem. Kiedy tylko pojawia się szczaw w ogródku z przyjemnością ją przygotowuje. Jest smaczna, tania i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Krem szczawiowy

Składniki:

Krem szczawiowy

 

Sposób przygotowania:

Krem szczawiowy
Włoszczyznę umyć, obrać i włożyć do garnka z ziemniakami. Zalać bulionem i gotować do momentu gdy warzywa będą półmiękkie. Dodać umyty i obrany z ogonków szczaw oraz natkę pietruszki. Gotować jeszcze około 10 minut. Włoszczyznę odcedzić. Zmiksować zawartość garnka blenderem na gładki, jedwabisty krem (w razie potrzemy po zmiksowaniu można zupę przelać prze sitko z małymi oczkami). Dodać masło i śmietankę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować z gotowanym jajkiem i grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym.

Tagi:

szczaw