Sposób przygotowania:
Szczawiowa z kaszą jaglaną i jajkami
Kaszę jaglaną zalać wodą i kilkakrotnie wypłukać. Na końcu przelać wrzącą wodą i odcedzić. Włożyć ją do garnka z 1/2 szklanki lekko osolonego wrzątku i gotować 15 minut aż wchłonie całą wodę. Przykryć i odstawić. Ćwiartkę z kurczaka przekroić na pół . Obrać warzywa. Zrumienić na suchej patelni jak do rosołu. Przygotować przyprawy- liść laurowy, ziele angielskie , gałązkę lubczyku, pieprz czarny w ziarnach. Umieścić mięso i warzywa w garnku, wlać 1 łyżkę maggi w płynie, dołożyć przyprawy --zalać wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie godzinę. Wyjąć kurczaka i warzywa z wywaru ( użyć je do innych dań)*.Bulion przecedzić. Odłożyć marchew, pietruszkę i seler do sałatki. Mięso z kurczaka , 1 marchewkę i 1/2 litra bulionu zostawić na galaretkę. Szczaw umyć i osuszyć. Oderwać ogonki i usiekać drobno. Umyty i osuszony koper usiekać drobno. Podsmażać przez kilka minut na maśle szczaw. Dodać i koper. Zalać resztą bulionu i gotować jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotować jajka na twardo (lub jajka w koszulkach ).Obrać i pokroić na kawałki.** Podawać posypaną koprem z porcją kaszy jaglanej, plasterkami ugotowanej marchewki i kawałkami jajek.*** * Z udka i części bulionu ( 1/2 litra) zrobię galaretę drobiową. A z warzyw sałatkę. **Ugotowałam na twardo w silikonowych pojemniczkach do jajek w koszulkach - tak wyglądają *** Połowę zupy zamroziłam bo wyszło jej dla 4 osób. Podam kiedyś z ziemniakami w plastrach lub zmiksowaną na krem ze śmietanką.