marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem szpinakowy z orzeszkami pinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupy kremowe są bardzo pożywne i sytne nie tylko dla dzieci i młodzieży,ale i osób zdrowych lub na diecie. Szpinakowa to jedna z tych.

Krem szpinakowy z orzeszkami pinii

Składniki:

Krem szpinakowy z orzeszkami pinii

 

Sposób przygotowania:

Krem szpinakowy z orzeszkami pinii
Oczyszczoną i umytą włoszczyznę włożyć do garnka z wodą wraz ze sztuką mięsa rosołowego, np. udko, szponder wołowy, a także przyprawy zapachowe. Gotować z ok. 40 min. na wolnym gazie. Cebulę obrać, opłukać i przekroić na pół i opalić połówki na wolnym palniku oraz wrzucić do wywaru podczas gotowania,aż nieco zmięknie. Wywar przecedzić przez duże sitko do mniejszego garnka,dodając rozmrożony szpinak i gotować ponownie z ok. 35 min., potem blenderem zmieszać zupkę dodając też miękką włoszczyznę, aby się nie zmarnowała .Zagęścić zupkę serkami topionymi,mieszając łyżką lub blenderem, by się do reszty rozpuścił. Wyłączyć palnik pod garnkiem, a zupę-krem doprawić pieprzem i solą i nalewać do talerzy głębokich lub filiżanek do zup. Posypać lekko uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii.

Tagi:

mięso szpinak