Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Zupa z zielonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dietetyczna zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem pomidorów. Podana z serem feta lub tofu jest bardzo sycąca oraz bogata w białko.

Zupa z zielonej soczewicy

Składniki:

Zupa z zielonej soczewicy

na zupę:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonej soczewicy

Przygotowanie soczewicy:

Zupa z zielonej soczewicy
Zieloną soczewicą zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę

Soczewicę zalewamy zimną wodą i dokładnie płuczemy 2 -3 razy. Opłukaną soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Odsączamy na sicie.

Przygotowanie pomidorów:

Zupa z zielonej soczewicy
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojone pomidory

Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Pomidorowy zalewamy wrzątkiem. Ściągamy skórkę i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i szklimy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone pomidory. Mieszając dusimy do miękkości.

Przygotowanie zupy:

Zupa z zielonej soczewicy
Do gotującej się soczewicy dodajemy uduszone pomidory z cebulą i czosnkiem

Namoczoną i odsączoną soczewicę przekładamy do garnka. Zalewamy ok. 5 szkl. wody, dodajemy liść laurowy,ziele angielskie, odrobinę vegety. Gotujemy na wolnym ogniu 10-15 min. Dodajemy uduszone pomidory z cebulą i czosnkiem, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i suszonymi ziołami. Gotujemy jeszcze na małym ogniu 2-3 min.

Gotową gorącą zupę podajemy z dodatkiem pokruszonego sera feta lub tofu.