Sposób przygotowania:
Zupa z zielonej soczewicyPrzygotowanie soczewicy:
Soczewicę zalewamy zimną wodą i dokładnie płuczemy 2 -3 razy. Opłukaną soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Odsączamy na sicie.
Przygotowanie pomidorów:
Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Pomidorowy zalewamy wrzątkiem. Ściągamy skórkę i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i szklimy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone pomidory. Mieszając dusimy do miękkości.
Przygotowanie zupy:
Namoczoną i odsączoną soczewicę przekładamy do garnka. Zalewamy ok. 5 szkl. wody, dodajemy liść laurowy,ziele angielskie, odrobinę vegety. Gotujemy na wolnym ogniu 10-15 min. Dodajemy uduszone pomidory z cebulą i czosnkiem, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i suszonymi ziołami. Gotujemy jeszcze na małym ogniu 2-3 min.
Gotową gorącą zupę podajemy z dodatkiem pokruszonego sera feta lub tofu.