Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zupa dyniowa z kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię połączenie dyni i azjatyckich przypraw i ziół. Kremowa zupa dyniowa ze świeżą kolendrą idealnie trafiła w moje smaki.

Zupa dyniowa z kolendrą

Składniki:

Zupa dyniowa z kolendrą

 

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • garść świeżej kolendry + kolendra do dekoracji
  • 2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
  • chili
  • sól
  • oliwa
  • pestki dyni

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z kolendrą

ETAP 1:

Zupa dyniowa z kolendrą
Dynię kroimy w kostkę i smażymy na oliwie

Umytą dynię kroimy na pół, usuwamy pestki. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
Dynię wraz ze skórką kroimy w kostkę i wraz z czosnkiem smażymy do miękkości na oliwie. Dynię zalewamy bulionem.
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Dodajemy sól. Gotujemy ok. 20 minut.

ETAP 2:

Zupa dyniowa z kolendrą
Do dyni dodajemy bulion i mleko kokosowe

Dodajemy mleko kokosowe, umytą kolendrę, szczyptę chili. Podgrzewamy kilka minut i blendujemy zupę na krem.

ETAP 3:

Zupa dyniowa z kolendrą
Zupę doprawiamy chili i solą, dodajemy trawę cytrynową

Dodajemy trawę cytrynową i gotujemy przez kilka minut. Zupę doprawiamy do smaku.
Każdą porcję zupy posypujemy pestkami dyni. Na wierzch wykładamy odrobinę kolendry.