Sposób przygotowania:
Walentynkowa zupa dyniowa
Wpierw smażymy naleśniki. Do mleka z wodą dodajemy jajo, szczyptę soli, mąkę orkiszową. Miksujemy na gładko. Nie przerywając miksowania dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało ciasto naleśnikowe . Odstawiamy stawiamy w chłodne miejsce na 15 minut. Smażymy naleśniki na suchej patelni z jednej strony posypując z wierzchu sezamem (przyklei się do ciasta) po czym odwracamy naleśniki i pieczemy po stronie z sezamem. Odstawiamy do ostudzenia. Gotujemy zupkę z mrożonej dyni. Na jednej łyżce masła szklimy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną zmrożoną dynię i obrane jabłko pokrojone w cząstki. Dusimy wszystko przez kilka minut po czym dolewamy bulion,dodajemy kurkumę i szczyptę soli - gotujemy do miękkości (około 10 min.). Gdy dynia będzie miękka miksujemy wszystko blenderem lub przecieramy przez sito. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i chili do smaku. Z naleśników wycinamy serduszka. Posypujemy je czerwoną papryką. Pozostałe skrawki kroimy jak makaron i wkładamy na dno bulionówek lub niewielkich miseczek. Serduszka wycięte z naleśników posypujemy ze strony sezamowej obficie słodką papryką. Układamy je delikatnie na powierzchni zupy, dekorujemy zieleniną.