anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Krem z kopru włoskiego, cukini i ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Koper włoski sprawia, że zupa ma wyjątkowy smak i wiele wartościowych składników. Jest bardzo smaczna i pożywna, a parmezan znakomicie jej smak uzupełnia.

Krem z kopru włoskiego, cukini i ziemniaków

Składniki:

Krem z kopru włoskiego, cukini i ziemniaków

 

  • cukinia – 2 szt.
  • koper włoski – 1 szt.
  • ziemniaki – 2 szt.
  • seler – 1/4 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • kminek – 1/4 łyżeczki
  • pieprz świeżo mielony – do smaku
  • sól morska – do smaku
  • bulion drobiowy – 750 ml
  • oliwa – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka
  • parmezan – 50 g

Sposób przygotowania:

Krem z kopru włoskiego, cukini i ziemniaków
Warzywa oczyścić, umyć i pokroić. Na rozgrzanej oliwie i maśle podsmażyć pokrojoną cebulę, mieszając smażyć przez chwilę. Dodać rozgnieciony czosnek, przyprawy i pozostałe warzywa i dalej smażyć, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wlać bulion drobiowy i gotować, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Garnek zdjąć z ognia do lekkiego przestygnięcia. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem.

Zupę ponownie postawić na gazie, podgrzać, wsypać starty na drobnych oczkach tarki parmezan i wymieszać. Ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku. Zupę podawać posypaną posiekanymi listkami kopru włoskiego i wiórkami parmezanu.