Sposób przygotowania:
Krem z oberiby z nutą trawy cytrynowej
Marchew, seler, pietruszkę i żeberko zalać wodą, doprawić sola, pieprzem, dodać lubczyk i ugotować wywar. Z kalarepy oderwać liście które poszatkować drobno, Główki kalarepek zetrzeć na tarce. W garnku stopić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, zalać 2l wywaru dodać poszatkowane liście (trochę odłożyć do dekoracji) i startą kalarepę, kurkumę, trawę cytrynową .i gotować przez 20 minut. Wyjąć z zupy trawę cytrynową. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, doprawić pieprzem, solą. Wlać ponownie do garnka. Podgrzać zupę. Na łyżce masła przesmażyć kosteczki chleba i usmażyć na patelni grzanki. Zupę wlać na talerze, podać z grzankami , ozdobić kleksem śmietany i kawałkami liści kalarepy
magdafer