reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Krem z patisona

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo delikatny i aksamitny krem z młodych patisonów, cebulką i marchewką.

Krem z patisona Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem z patisona

 

  • 600g lub 5 młodych patisonów
  • 1/2 cebuli
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka curry
  • płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • sól do smaku
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Krem z patisona
Patisony myjemy- jeżeli są młodziutkie to nie obieramy i nie wyjmujemy pestek z miąższem- w nich jest najwięcej aromatu Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na masełku. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy patisony pokrojone w kostkę i zmiażdżony czosnek- chwilę obsmażamy i podlewamy 2 litrami wywary z warzyw lub wody ( rosół jest za mocny, możemy ew go rozcieńczyć wodą) Wszystko razem gotujemy ok 15 min. Dokładnie miksujemy na gładki krem. Zupę zagotowujemy i doprawiamy curry,kurkumą, solą i pieprzem. Podaję z grzankami, ale można też dodać groszek ptysiowy.
Krem z patisona
Gotujemy na małym ogniu i nie uzupełniamy już wygotowanego wywaru

Tagi:

patison