Sposób przygotowania:
Krem z pieczarek z pietruszkowym pesto
Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Jedną lub dwie możemy zostawić, kroimy w plasterki i smażymy na maśle na dużym ogniu ( przydadzą nam się do udekorowania zupy)
W garnku na oleju zeszklić pora oraz cebulę, dodać pieczarki, startą marchewkę, pietruszkę i ziemniaka pokrojonego w kostkę.
Wszystko razem smażyć , dodać pieprz i sól.
Wlać bulion i gotować pod przykryciem 15 - 20 minut. Wszystko zmiksować, dodać trochę śmietany, w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Podawać z pietruszkowym pesto i z grzanką.
Pietruszkowe pesto:
wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i razem blendujemy, doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
W garnku na oleju zeszklić pora oraz cebulę, dodać pieczarki, startą marchewkę, pietruszkę i ziemniaka pokrojonego w kostkę.
Wszystko razem smażyć , dodać pieprz i sól.
Wlać bulion i gotować pod przykryciem 15 - 20 minut. Wszystko zmiksować, dodać trochę śmietany, w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Podawać z pietruszkowym pesto i z grzanką.
Pietruszkowe pesto:
wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i razem blendujemy, doprawiamy do smaku sola i pieprzem.