AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Krem z pieczarek z pietruszkowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i pachnąca zupa krem z pieczarek. Podana z pietruszkowym pesto i z grzanką smakuje wyśmienicie. Tak dobra, że znika z talerza w mgnieniu oka.

Krem z pieczarek z pietruszkowym pesto

Składniki:

Krem z pieczarek z pietruszkowym pesto

 

  • pół kg pieczarek
  • cebula
  • i nieduży por (cześć jasnozielona)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka nieduża
  • 1 mały ziemniak
  • olej
  • 700 ml bulionu
  • śmietana 30%

 

  • Na pietruszkowe pesto:
  • dwa pęczki natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • kawałek sera żółtego
  • orzeszki ziemne

Sposób przygotowania:

Krem z pieczarek z pietruszkowym pesto
Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Jedną lub dwie możemy zostawić, kroimy w plasterki i smażymy na maśle na dużym ogniu ( przydadzą nam się do udekorowania zupy)

W garnku na oleju zeszklić pora oraz cebulę, dodać pieczarki, startą marchewkę, pietruszkę i ziemniaka pokrojonego w kostkę. 

Wszystko razem smażyć , dodać pieprz i sól.

Wlać bulion i gotować pod przykryciem 15 - 20 minut. Wszystko zmiksować, dodać trochę śmietany, w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.

Podawać z pietruszkowym pesto i z grzanką.

Pietruszkowe pesto:

wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i razem blendujemy, doprawiamy do smaku sola i pieprzem.