Sposób przygotowania:
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Obieramy warzywa, myjemy. Pomidory i papryki kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce. cebule kroimy na pół również wrzucamy na blaszkę, 2 ząbki czosnku w skorupce też dajemy na blachę. posypujemy bazylią i oregano Całość pieczemy około 30 min w temperaturze 180`. W garnku zagotowujemy wodę ok 2-2,5l, wrzucamy warzywa: marchew, seler, pietruszkę, odrobinę soli morskiej i pieprz. Przykrywamy gotując na średnim ogniu. po upieczeniu warzyw, dodajemy je do bulionu - gotujemy przez około 20 min na wolnym ogniu - co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki (pół puszki) /koncetrat lub przecier (około 3-4 łyżek) gotujemy kolejne 10 min - po czym dorzucamy obrany już czosnek, 2 łyżki sosu sojowego, tymianek i majeranek i natkę Całość blendujemy - wstawiamy z powrotem na gaz doprawiamy do smaku papryka, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami chlebowymi, łyżką jogurtu i posypujemy siemieniem, smacznego!
marietta