Nencja

Nencja

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 4

fenomenalny krem - który rozpływa się w ustach, łamiemy przepisy zwykłej pomidorowej :) polecam spróbować

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Składniki:

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

 

  • 2 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • natka pietruszki
  • cebula czerwona
  • czosnek
  • pomidory w puszce/koncentrat/przecier (do wyboru)
  • sojowy, pieprz, sól morska, tymianek, majeranek, papryka słodka,oregano,bazylia, ewentualnie odrobina chilli
  • +grzanki, prażone siemię lniane, jogurt grecki

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Obieramy warzywa, myjemy. Pomidory i papryki kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce. cebule kroimy na pół również wrzucamy na blaszkę, 2 ząbki czosnku w skorupce też dajemy na blachę. posypujemy bazylią i oregano Całość pieczemy około 30 min w temperaturze 180`. W garnku zagotowujemy wodę ok 2-2,5l, wrzucamy warzywa: marchew, seler, pietruszkę, odrobinę soli morskiej i pieprz. Przykrywamy gotując na średnim ogniu. po upieczeniu warzyw, dodajemy je do bulionu - gotujemy przez około 20 min na wolnym ogniu - co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki (pół puszki) /koncetrat lub przecier (około 3-4 łyżek) gotujemy kolejne 10 min - po czym dorzucamy obrany już czosnek, 2 łyżki sosu sojowego, tymianek i majeranek i natkę Całość blendujemy - wstawiamy z powrotem na gaz doprawiamy do smaku papryka, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami chlebowymi, łyżką jogurtu i posypujemy siemieniem, smacznego!