cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 503]

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Paprykowo-pomidorowy krem to lekka zupa, idealna na I danie lub po prostu na kolację. Doskonale smakuje z mozzarellą i świeżą bazylią.

Krem z pieczonej papryki i pomidorów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

 

  • 5 czerwonych papryk
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki węgierskiej
  • 1 kulka mozzarelli
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonej papryki i pomidorów
1. Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne i przekrój na połówki. Ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową i piecz przez minimum 30 minut, aż pomarszczy się, a skórka zrobi się czarna.

2. Czosnek i cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oliwie.

3. Papryki przełóż do czystego bulionu, dodaj pomidory z puszki oraz cebulę i czosnek. Zblenduj na krem, dopraw i zagotuj.

4. Zupę-krem z pieczonych pomidorów i papryki podawaj z pokrojoną mozzarellą oraz listkami świeżej bazylii.
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Krem z pieczonej papryki i pomidorów: gotowanie bulionu drobiowego
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Krem z pieczonej papryki i pomidorów: papryki upiecz wcześniej
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Paprykę pieczemy przez około 30 minut, aż zrobi się czarna.