renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zupa z ziemniakami i pieczarkami inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z ziemniakami i pieczarkami przygotowana z dodatkiem bulionu pieczeniowego własnej roboty (tak naprawdę pozostałość z pieczenia schabiku).

Zupa z ziemniakami i pieczarkami inaczej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z ziemniakami i pieczarkami inaczej

 

  • 2-3 pieczarki średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 500 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • mały kawałek selera
  • gałązka świeżego lubczyku
  • 100 ml sosu własnego spod pieczenia pieczeni
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z ziemniakami i pieczarkami inaczej

Etap 1

Zupa z ziemniakami i pieczarkami inaczej
Pieczarki i cebulę należy pokroić i podsmażyć na maśle.

W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki i cebulę.

Etap 2

Zupa z ziemniakami i pieczarkami inaczej
Do cebuli i pieczarek należy dodać sos własny z pieczeni.

Po około 5 minutach należy dodać "bulion pieczeniowy" - sos własny spod pieczenia pieczeni i pogotować 2-3 minuty.

Etap 3

Zupa z ziemniakami i pieczarkami inaczej
Do garnka dodajemy ziemniaki, marchewkę i seler.

Następnie dodajemy ziemniaki w kostkę, marchew i seler. Mieszamy i dusimy w tym sosie własnym przez 15 minut, tak aby nim przeszły warzywa.

Etap 4

Zupa z ziemniakami i pieczarkami inaczej
W kolejnym kroku dodajemy lubczyk i mieszamy.

Następnie dodajemy pokrojony lubczyk, mieszamy.

Etap 5

Zupa z ziemniakami i pieczarkami inaczej
Do zupy dolewamy wode i gotujemy jeśli warzywa są twarde.

Następnie dolewamy około 1,5 l wody zagotowujemy i jeśli warzywa są jeszcze twarde to gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietaną doprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy koperkiem.