Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Sezonowa zupa krem z kabaczka i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Super pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw z ogródka. Przygotowanie zajmuje nie wiele czasu, a smak jest niesamowity.

Sezonowa zupa krem z kabaczka i pomidorów

Składniki:

Sezonowa zupa krem z kabaczka i pomidorów

 

  • 1 średni kabaczek
  • 6 pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu
  • pół cytryny
  • łyżka cukru
  • łyżka maggi w płynie
  • słodka papryka, sól, pieprz
  • 3 łyżki suszonej bazylii
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Sezonowa zupa krem z kabaczka i pomidorów
Sparzone, obrane ze skórki pomidory oraz miąższ wydrążony z kabaczka kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Resztę warzyw dokładamy dopiero wtedy jak cebula i czosnek się ładnie zarumienią i uwolnią aromat. Dusimy do miękkości.

Bulion zagotowujemy. Dokładamy warzywa. Blendujemy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem i maggi. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy słodką paprykę.

Przed podaniem posypujemy bazylią (ja użyłam suszonej, ale może być świeża).