SUPERPRZEPIS

Zupa z kukurydzą

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zupa z kukurydzą Więcej zdjęć (2)

Za oknem zimno jak nie w maju i dlatego najlepiej podać coś gorącego i sycącego, a do tego najlepiej nadaje się zupa.

Składniki:

Zupa z kukurydzą

 

  • 30 dag boczku wędzonego ( u mnie parzony)
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 dag wędzonego żółtego sera
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Zupa z kukurydzą

ETAP 1:

Zupa z kukurydzą
Cebulę, boczek, czosnek i mąkę smazymy w tym samym garnku.

Cebule i boczek kroimy w kosteczkę, razem podsmażamy (bez dodatkowego tłuszczu), drobno posiekany czosnek dodajemy do garnka z podsmażonym boczkiem i cebulką, wsypujemy mąkę, robimy zasmażkę.

ETAP 2:

Zupa z kukurydzą
Ziemniaki kroimy w niezbyt dużą kosteczkę.

Bulionem zalewamy zasmażkę z dodatkami, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i niewielką ilość ostrej papryczki ( zgodnie z własnym smakiem), gotujemy do miękkości.

ETAP 3:

Zupa z kukurydzą

Kiedy ziemniaki zmiękną dolewamy kukurydzę razem z zalewą oraz śmietanę, gotujemy kilka minut.

ETAP 4:

Zupa z kukurydzą

Ser kroimy w małą kosteczkę i na koniec dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą ewentualnie pieprzem. Podajemy posypaną szczypiorkiem lub inną zieleniną.