EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Krem z selera i chipsami z boczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Aksamitny krem z selera to ciekawy pomysł na rozgrzewający obiad w jesiennie dni. Pospolite warzywo to bogactwo witamin a także afrodyzjak. W mojej wersji podany z aromatycznymi, chrupiącymi chipsami z wędzonego boczku.

Krem z selera i chipsami z boczku

Składniki:

Krem z selera i chipsami z boczku

 

Sposób przygotowania:

Krem z selera i chipsami z boczku

ETAP 1:

Krem z selera i chipsami z boczku
cebulę i czosnek drobno pokroić

1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę gotować.

ETAP 2:

Krem z selera i chipsami z boczku
warzywa gotować do miękkości

2. Ziemniaki, selera obrać i pokroić w kostkę a następnie dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie zmiksować blenderem a następnie dodać śmietanę. Chwilę gotować.

ETAP 3:

Krem z selera i chipsami z boczku
plastry boczku piec w piekarniku

3. Plastry boczku przekroić na pół, ułożyć na papierze do pieczenia i piec
w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do zrumienienia.

ETAP 4:

4. Krem podawać z chipsami z boczku.


Tagi:

seler