Sposób przygotowania:
Zupa krem z żółtej cukinii, kalarepki i selera
Skrzydełka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Solimy, dodajemy liście laurowe, selera oraz marchewki. Gotujemy wywar do miękkości mięsa (około 35-40 minut). Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie. Cukinię myjemy, osuszamy, usuwamy pestki. Kroimy cukinię w kostkę i dodajemy do cebuli. Solimy i smażymy kilka minut.
Następnie przekładamy zawartość rondla do garnka i zalewamy litrem wywaru. Dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepkę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
Dodajemy ugotowany seler pokrojony na kawałki oraz zioła prowansalskie. Blendujemy.
Dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Następnie przekładamy zawartość rondla do garnka i zalewamy litrem wywaru. Dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepkę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
Dodajemy ugotowany seler pokrojony na kawałki oraz zioła prowansalskie. Blendujemy.
Dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.