Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 981]

Zupa krem z żółtej cukinii, kalarepki i selera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na cukinię warto dobrze wykorzystać, na przykład przyrządzając pyszny krem z żółtej cukinii z dodatkiem kalarepki i selera.

Zupa krem z żółtej cukinii, kalarepki i selera Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z żółtej cukinii, kalarepki i selera

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z żółtej cukinii, kalarepki i selera
Skrzydełka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Solimy, dodajemy liście laurowe, selera oraz marchewki. Gotujemy wywar do miękkości mięsa (około 35-40 minut). Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie. Cukinię myjemy, osuszamy, usuwamy pestki. Kroimy cukinię w kostkę i dodajemy do cebuli. Solimy i smażymy kilka minut.

Następnie przekładamy zawartość rondla do garnka i zalewamy litrem wywaru. Dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepkę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.

Dodajemy ugotowany seler pokrojony na kawałki oraz zioła prowansalskie. Blendujemy. 

Dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Zupa krem z żółtej cukinii, kalarepki i selera
Gotujemy wywar z mięsa oraz warzyw do momentu, aż skrzydełka będą miękkie.
Zupa krem z żółtej cukinii, kalarepki i selera
Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie.
Zupa krem z żółtej cukinii, kalarepki i selera
Kroimy cukinię w kostkę i dodajemy do cebuli. Solimy i smażymy kilka minut.
Zupa krem z żółtej cukinii, kalarepki i selera
Dodajemy ugotowany seler pokrojony na kawałki oraz zioła prowansalskie.