robpla

robpla

Kucharz
[Przepisów: 1]

Krem ze słodkich ziemniaków na orientalną nutę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proponuję państwu fantastyczną zupę ze słodkich ziemniaków na orientalną nutę. To idealna propozycja i rozgrzewające antidotum na chłodne jesienno-zimowe dni. Wykonanie jest bajecznie proste, a smak - zapewniam - niepowtarzalny.

Krem ze słodkich ziemniaków na orientalną nutę

Składniki:

Krem ze słodkich ziemniaków na orientalną nutę

Składniki

  • 3 spore bataty (lub zwykłe ziemniaki)
  • 100 g mleka kokosowego
  • 200 g wody
  • 2 łyżki zielonej herbaty
  • szalotka (można zastąpić małą cebulą)
  • ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (1-2 cm)
  • pól łyżeczki zmielonego kuminu
  • płatki chili
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka słodkiego sosu chili

Sposób przygotowania:

Krem ze słodkich ziemniaków na orientalną nutę

Przyrządzanie

Gorącą przegotowaną wodą zalać herbatę i zostawić pod przykryciem do naciągnięcia. W międzyczasie na oliwie podsmażyć posiekaną szalotkę i czosnek, pokrojony w cienkie plasterki imbir oraz kumin i płatki chili. Gdy aromaty się uwolnią i wymieszają, dodać pokrojone w kostkę bataty. Podsmażać jeszcze przez chwilę, po czym dodać herbaciany napar, sos sojowy i sos chili. Gotować do delikatnego zmięknięcia ziemniaków, po czym wlać mleko kokosowe i gotować ok. 10 minut, aż bataty zaczną się rozpadać. Następnie zmiksować zupę aż będzie gładka i pozbawiona grudek. Serwować gorącą, posypaną płatkami chili.


Tagi:

ziemniaki