edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krem ziemniaczano kalafiorowy z koperkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Lekka i delikatna w smaku zupa ziemniaczano-kalafiorowa świetnie smakuje z dodatkiem grzanek z żytniego razowego chleba

Krem ziemniaczano kalafiorowy z koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem ziemniaczano kalafiorowy z koperkiem

 

  • 40 dag ziemniaków – waga po obraniu
  • 40 dag kalafiora
  • łyżka sklarowanego masła
  • 15 dag włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) – startej na tarce o dużych oczkach
  • 4 szklanki wody
  • 3,5 dag serka topionego z serem pleśniowym
  • kopiasta łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • biały pieprz
  • GRZANKI:
  • 4 kromki chleba żytniego razowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Krem ziemniaczano kalafiorowy z koperkiem
Kalafior podzielić na różyczki, dobrze opłukać, ewentualnie zanurzyć na kilka minut w zakwaszonej wodzie. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić ziemniaki i włoszczyznę, powoli smażyć kilka minut. Dodać kalafiora, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20-25 minut. Dodać serki topione, lekko przestudzić i zmiksować dodając posiekany koperek. Wcześniej można odłożyć kawałeczek kalafiora do przybrania. Ponownie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Chleb pokroić w małą kostkę, smażyć na suchej patelni aż zacznie lekko twardnieć, polać oliwą z oliwek i smażyć jeszcze chwilkę, przesypać do miseczki aby grzanki wystygły.
Krem ziemniaczano kalafiorowy z koperkiem
Do przesmażonych z włoszczyzną ziemniaków dodać kalafiora.
Krem ziemniaczano kalafiorowy z koperkiem
Chleb pokroić w kosteczkę i obsmażyć na suchej patelni, na koniec skropić oliwą.
Krem ziemniaczano kalafiorowy z koperkiem
Do miękkich warzyw dodać serki topione..
Krem ziemniaczano kalafiorowy z koperkiem
Zmiksować dodając solidną porcję posiekanego koperku.