zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 723]

Krem ziemniaczano szparagowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szparagowy szał trwa, bardzo je polubiliśmy, zupy krem są syte, zdrowe i smaczne. Smakują również dzieciaczkom.

Krem ziemniaczano szparagowy

Składniki:

Krem ziemniaczano szparagowy

 

Sposób przygotowania:

Krem ziemniaczano szparagowy
Szparagi myję i odrywam twarde końce. Kroję na kawałki . Ziemniaki obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję w grube plastry.

Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę.

Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję 2 łyżki śmietany i miksuję całość blenderem na krem. Nakładam na talerze, dodaję odłożone szparagi i groszek ptysiowy.

Smacznego.