Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kremowa marchewkowa z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Taka gorąca zupa w chłodny dzień nie tylko zaspokoiła głód, ale i rozgrzała mnie bardzo skutecznie.

Kremowa marchewkowa z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowa marchewkowa z ryżem

 

  • 1 szkl. bulionu warzywnego, niesolonego
  • 5 łyżek suchego ryżu - miałam otwarte opakowanie takiego do sushi, ale może być zwykły
  • 3 dość duże marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 mała okrągła papryczka - dość ostra, ale nie za bardzo
  • 1 , 5 szkl. mleczka ryżowego
  • japoński sos sojowy
  • świeży tymianek
  • świeża bazylia
  • do smaku: papryka słodka i ostra mielona
  • cypryjska czarna sól morska
  • paluszki chlebowe z rozmarynem

 

Sposób przygotowania:

Kremowa marchewkowa z ryżem
ryż wsypałam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam jakieś 10 minut aż nieco zmiękł i wchłonął większość płynu. Marchewkę oskrobałam, z papryki usunęłam gniazdo nasienne, jabłko obrałam i wyjęłam pestki - wszystko pokroiłam na nieduże kawałki, dodałam do ryżu. Dolałam 1,5 szklanki mleczka ryżowego i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu aż marchewka zupełnie zmiękła.



Przy pomocy metalowego blendera zmiksowałam gorącą zupę na gładki krem - gdyby był dla kogoś za gęsty można dolać mleczka lub wody. Doprawiłam do smaku papryką mieloną w proszku, słodką i ostrą oraz sosem sojowym, zagotowałam ponownie. Dodałam też posiekane zioła - trochę bazylii i tymianku. Podałam przybierając czarną solą w płatkach i ziołami, z dodatkiem rozmarynowych paluszków chlebowych.
Kremowa marchewkowa z ryżem
ryż wsypałam do garnka a następnie zalałam go bulionem i gotowałam aż nieco zmiękł
Kremowa marchewkowa z ryżem
w tym czasie obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki marchewki jabłka i małą paprykę
Kremowa marchewkowa z ryżem
wrzuciłam te kawałki do ryżu i dolałam mleczka ryżowego - gotowałam aż marchewka była zupełnie miękka
Kremowa marchewkowa z ryżem
na koniec zmiksowałam zupę przy pomocy blendera