Sposób przygotowania:
Kremowa marchewkowa z ryżem
ryż wsypałam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam jakieś 10 minut aż nieco zmiękł i wchłonął większość płynu. Marchewkę oskrobałam, z papryki usunęłam gniazdo nasienne, jabłko obrałam i wyjęłam pestki - wszystko pokroiłam na nieduże kawałki, dodałam do ryżu. Dolałam 1,5 szklanki mleczka ryżowego i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu aż marchewka zupełnie zmiękła.
Przy pomocy metalowego blendera zmiksowałam gorącą zupę na gładki krem - gdyby był dla kogoś za gęsty można dolać mleczka lub wody. Doprawiłam do smaku papryką mieloną w proszku, słodką i ostrą oraz sosem sojowym, zagotowałam ponownie. Dodałam też posiekane zioła - trochę bazylii i tymianku. Podałam przybierając czarną solą w płatkach i ziołami, z dodatkiem rozmarynowych paluszków chlebowych.
Przy pomocy metalowego blendera zmiksowałam gorącą zupę na gładki krem - gdyby był dla kogoś za gęsty można dolać mleczka lub wody. Doprawiłam do smaku papryką mieloną w proszku, słodką i ostrą oraz sosem sojowym, zagotowałam ponownie. Dodałam też posiekane zioła - trochę bazylii i tymianku. Podałam przybierając czarną solą w płatkach i ziołami, z dodatkiem rozmarynowych paluszków chlebowych.
zewa