Sposób przygotowania:
Kremowa zupa brokułowo dyniowa Eliprzygotowanie zupy brokułowej
Brokuły opłukać i odciąć różyczki. Łodygi brokułów obrać i pokroić w kostkę.
przygotowanie zupy brokułowej cd
Zagotować wodę, dodać sól i cukier. Do wrzątku wrzucić brokuły i gotować 10 minut. W dużej misce przygotować bardzo zimną wodę.
Wyjąć łyżką cedzakową ugotowane brokuły i włożyć do zimnej wody.
Schłodzone brokuły odsączyć. Wywar z brokułów zachować. Kilka małych różyczek odłożyć do dekoracji.
przygotowanie zupy brokułowej cd
W 1/2 litra wywaru z brokułów rozpuścić bulion drobiowy. Ugotowane brokuły zmiksować z bulionem drobiowym.
Do zupy dodać śmietanę, czosnek granulowany, gałkę muszkatołową i wymieszać.
przygotowanie zupy dyniowej
Dynie umyć, osuszyć i przekroić na połówki i wybrać pestki. Dynie razem ze skórą pokroić wzdłuż na cztero centymetrowe paski.
Posmarować dynię olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 40 minut.
przygotowanie zupy dyniowej cd
Ostudzoną dynię oddzielić od skóry.
przygotowanie zupy dyniowej cd
Upieczoną dynię, bulion, śmietanę, paprykę słodką i ostrą, imbir i sól zmiksować.
przygotowanie pozostałych składników
Szynkę konserwową pokroić w drobną kostkę.
przygotowanie pozostałych składników cd
Na patelni rozgrzać olej, dodać szynkę i usmażyć.
przygotowanie pozostałych składników cd
Przygotować pestki dyni.
podawanie zupy
Przygotować talerze. Wlewać dwoma kielniami równocześnie obie zupy. Na środek wyłożyć usmażoną szynkę. Ozdobić zupę kleksami gęstej śmietany. Brokułową ozdobić różyczkami , Dyniową ozdobić pestkami dyni.
Smacznego!
Zupę można podawać na gorąco lub jako chłodnik. Żeby zupa była bardziej pożywna można podać grzanki, groszek ptysiowy, drobny makaron lub ugotowany ryż.
Justi2401
eli_555
gusia1000