pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Kremowa zupa dyniowo-marchewkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupę można zabielić śmietaną. Zupę można podawać z wkładka w postaci parówek.

Kremowa zupa dyniowo-marchewkowa

Składniki:

Kremowa zupa dyniowo-marchewkowa

 

  • 1 kg miąższu z dyni
  • 10 marchewek
  • 1 szklanka rosołu
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól
  • 100g ryżu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa dyniowo-marchewkowa
Dynię i marchewkę pokroić w kostkę, wrzucić do osolonej wody. Zagotować. Dodać przyprawy i rosół. Pogotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie ostudzić i zmiksować. Przed miksowaniem wyjąć liski laurowe. Do zmiksowanej zupy dodać ryż i pogotować jeszcze 15 minut.