Sposób przygotowania:
Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa Eliprzygotowanie zupy
Odmierzyć 1.20 litra musu z dyni. Wlać mus do garnka i zagotować.
przygotowanie zupy cd
Dwie pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem. Przekroić pomarańcze na połówki i wycisnąć sok i dodać do musu. Do zupy dodać 2 łyżki masła,imbir,cukier i sól do smaku.
przygotowanie zupy cd
Pozostałe dwie pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem. Pomarańcze obrać bardzo cieniutko ze skórki. Obraną skórkę pokroić w bardzo cieniutkie paseczki i jeszcze raz sparzyć wrzątkiem.
przygotowanie zupy cd
Z pomarańczy odkroić białą błonę i wykroić fileciki z miąższu.
przygotowanie ryżu
Zagotować cztery szklanki wody i posolić. Do wrzątku wsypać ryż i gotować 20 minut na małym ogniu. Do ugotowanego ryżu dodać 2 łyżki masła,pokrojoną skórkę (trochę odłożyć do dekoracji) i całość wymieszać.
przygotowanie zupy cd
Na środek talerza wyłożyć pomarańczowy ryż. Wlać zupę i udekorować kwaśną śmietaną,filecikami i skórką pomarańczy oraz miętą lub bazylią. Smacznego!