eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jesienna zupa krem z dyni przełamana słodkością pomarańczy. Podana z pomarańczowym ryżem i filecikami z pomarańczy.

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa Eli

Składniki:

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa Eli

zupa

dodatki

  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 łyżki masła

dodatki cd

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa Eli

przygotowanie zupy

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa Eli
Odmierzony mus z dyni przygotowany w słoikach na zimę.

Odmierzyć 1.20 litra musu z dyni. Wlać mus do garnka i zagotować.

przygotowanie zupy cd

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa Eli
Z umytych,sparzonych i przekrojonych na połówki pomarańczy wycisnąć sok.

Dwie pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem. Przekroić pomarańcze na połówki i wycisnąć sok i dodać do musu. Do zupy dodać 2 łyżki masła,imbir,cukier i sól do smaku.

przygotowanie zupy cd

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa Eli
Obraną skórkę pokroić w cieniutkie paseczki i sparzyć wrzątkiem..

Pozostałe dwie pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem. Pomarańcze obrać bardzo cieniutko ze skórki. Obraną skórkę pokroić w bardzo cieniutkie paseczki i jeszcze raz sparzyć wrzątkiem.

przygotowanie zupy cd

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa Eli
Po odkrojeniu białej błony wyciąć fileciki z miąższu.

Z pomarańczy odkroić białą błonę i wykroić fileciki z miąższu.

przygotowanie ryżu

Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa Eli

Zagotować cztery szklanki wody i posolić. Do wrzątku wsypać ryż i gotować 20 minut na małym ogniu. Do ugotowanego ryżu dodać 2 łyżki masła,pokrojoną skórkę (trochę odłożyć do dekoracji) i całość wymieszać.

przygotowanie zupy cd

Na środek talerza wyłożyć pomarańczowy ryż. Wlać zupę i udekorować kwaśną śmietaną,filecikami i skórką pomarańczy oraz miętą lub bazylią. Smacznego!


Tagi:

dynia