eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Kremowa zupa Eli z buraczków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moja rodzina bardzo lubi kremowe zupy. Tym razem ugotowałam zupę krem z buraczków z dwoma dodatkami do wyboru: ugotowana fasolka jaś lub grzanki.

Kremowa zupa Eli z buraczków

Składniki:

Kremowa zupa Eli z buraczków

Wywar

składniki zupy

przyprawy

  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki koncentratu buraczanego
  • maggi

dodatki

  • 40 dkg ugotowanej fasoli jaś
  • grzanki
  • kefir
  • natka pietruszki
  • 200 g śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa Eli z buraczków

przygotowanie wywaru

Kremowa zupa Eli z buraczków
Oddzielone od kości i skóry mięso pokroić w kostkę.

Porcję rosołową umyć i włożyć do garnka. Dodać liście laurowe,ziele angielskie,zalać wodą,posolić i gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną porcję rosołową wyjąć i ostudzić. Mięso oddzielić od skóry,kości i pokroić. Wywar przecedzić.

przygotowanie buraków

Kremowa zupa Eli z buraczków
Obrane i opłukane buraki pokroić w kostkę.

Buraki obrać ze skórki,umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie jarzyn

Kremowa zupa Eli z buraczków
Jarzyny obrać ze skórki,opłukać i pokroić.

Marchewki,pietruszki i seler obrać ze skórki,umyć i pokroić.

przygotowanie ziemniaków

Kremowa zupa Eli z buraczków
Obrane ze skórki i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać ze skórki,umyć i pokroić.

gotowanie buraków

Kremowa zupa Eli z buraczków
Buraczki zalać 1/3 wywaru,dodać ocet i ugotować do miękkości.

1/3 wywaru wlać do garnka,dodać pokrojone buraki,ocet i ugotować do miękkości.

gotowanie warzyw

Kremowa zupa Eli z buraczków
Pokrojone jarzyny i ziemniaki zalać resztą wywaru i ugotować do miękkości.

Jarzyny i ziemniaki,mięso zalać resztą wywaru i ugotować do miękkości.

przygotowanie kremu

Kremowa zupa Eli z buraczków
Zupę udekorować kefirem i natką pietruszki.

Buraki dodać do jarzyn z ziemniakami i mięsem i dokładnie zmiksować. Doprawić krem pieprzem,czosnkiem granulowanym i maggi do smaku. Do zupy dodać śmietanę i koncentrat buraczany. Rozlać zupę na talerze i na środek wyłożyć grzanki lub ugotowaną fasolę. Udekorować zupę kefirem i natką pietruszki. Smacznego!