polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Kremowa zupa z pieczonych buraczków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kremowa zupa z pieczonych buraczków

Kremowa zupa z pieczonych buraczków

Składniki:

Kremowa zupa z pieczonych buraczków

 

  • 70 dag małych buraczków
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki rosołu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z pieczonych buraczków
Dokładnie umyte buraczki zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce, piec w temp. 200 st. C przez 60 minut. Po tym czasie buraczki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Obrać czosnek i cebulę, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wsypać buraczki, przyprawić, smażyć 5 minut. Zalać rosołem, sokiem z pomarańczy, wsypać skórkę. Przykryć. Gotować 10 minut. Zmiksować. Przyprawić. Podgrzać.