Sposób przygotowania:
Kremowa zupa Eli z pieczonej paprykiprzygotowanie grzanek
Chleb pokroić na kromki. Odkroić skórki z kromek. Pokroić kromki w kostkę.
przygotowanie grzanek cd
Na patelni roztopić masło dodać pokrojony chleb i usmażyć grzanki.
przygotowanie papryki
Papryki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć papryki na blachach wysmarowanych olejem. Blachy włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z termoobiegiem i piec 30 - 40 minut. Gorące papryki włożyć do toreb foliowych do żywności i odłożyć na 30 minut.
Zaparzone papryki wyjąć na dużą miskę i ostudzić. Powstały sok z pieczenia zachować do zupy. Ostudzone papryki obrać ze skórki i usunąć szypułki i nasiona.
przygotowanie zupy
Z przygotowanej papryki wyciąć ozdobne wzory do dekoracji.
przygotowanie zupy cd
Papryki pokroić na mniejsze kawałki.
przygotowanie zupy
przygotować sok z pieczenia papryki na zimę i zupę.
przygotowanie zupy
Paprykę razem z sokiem zmiksować. Do zupy dodać śmietanę, sól, pieprz i czosnek do smaku . Zupę rozlać na talerze, dodać grzanki, kleksy śmietany i wycięte elementy papryki.
Zupę można podawać na ciepło lub na zimno jako chłodnik.
Smacznego!
SylaUla