eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kremowa zupa Eli z pieczonej papryki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piekłam paprykę na zimę do słoików. I zostało mi dużo soku z pieczonej papryki, Więc upiekłam jeszcze paprykę i wykorzystałam pozostały sok z pieczenia.

Kremowa zupa Eli z pieczonej papryki

Składniki:

Kremowa zupa Eli z pieczonej papryki

papryka

dodatki

grzanki

  • 1 mały ulubiony chleb - ja miałam ciemny
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa Eli z pieczonej papryki

przygotowanie grzanek

Kremowa zupa Eli z pieczonej papryki
Kromki chleba bez skórek pokroić w kostkę.

Chleb pokroić na kromki. Odkroić skórki z kromek. Pokroić kromki w kostkę.

przygotowanie grzanek cd

Kremowa zupa Eli z pieczonej papryki
Na roztopionym maśle usmażyć pokrojony chleb.

Na patelni roztopić masło dodać pokrojony chleb i usmażyć grzanki.

przygotowanie papryki

Kremowa zupa Eli z pieczonej papryki
Upieczoną paprykę obrać ze skórki, szypułek i nasion.

Papryki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć papryki na blachach wysmarowanych olejem. Blachy włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z termoobiegiem i piec 30 - 40 minut. Gorące papryki włożyć do toreb foliowych do żywności i odłożyć na 30 minut.

Zaparzone papryki wyjąć na dużą miskę i ostudzić. Powstały sok z pieczenia zachować do zupy. Ostudzone papryki obrać ze skórki i usunąć szypułki i nasiona.

przygotowanie zupy

Kremowa zupa Eli z pieczonej papryki
Wyciąć ozdobne elementy z papryki do dekoracji.

Z przygotowanej papryki wyciąć ozdobne wzory do dekoracji.

przygotowanie zupy cd

Kremowa zupa Eli z pieczonej papryki

Papryki pokroić na mniejsze kawałki.

przygotowanie zupy

Kremowa zupa Eli z pieczonej papryki

przygotować sok z pieczenia papryki na zimę i zupę.

przygotowanie zupy

Kremowa zupa Eli z pieczonej papryki

Paprykę razem z sokiem zmiksować. Do zupy dodać śmietanę, sól, pieprz i czosnek do smaku . Zupę rozlać na talerze, dodać grzanki, kleksy śmietany i wycięte elementy papryki.

Zupę można podawać na ciepło lub na zimno jako chłodnik.

Smacznego!