Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Orientalna zupa z krewetkami i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orientalna, pikantna, bardzo aromatyczna zupa na mleku kokosowym, z pomidorami i krewetkami - w sam raz dla wielbicieli kuchni azjatyckiej i nie tylko.

Orientalna zupa z krewetkami i pomidorami

Składniki:

Orientalna zupa z krewetkami i pomidorami

 

  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 200 g krewetek black tiger
  • 1 czubata łyżeczka suszonych liści curry
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu gotowanego na pancerzach krewetek lub warzywnego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • suszona kolendra w liściach
  • 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
  • olej kokosowy - ok. 2 płaskich łyżek
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Orientalna zupa z krewetkami i pomidorami

ETAP 1:

Orientalna zupa z krewetkami i pomidorami
Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę

Warzywa myjemy. Cebulę kroimy w kostkę.

Ząbki czosnku i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę.

Pomidory parzymy, usuwamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę.

Krewetki obieramy z pancerzyków.

ETAP 2:

Orientalna zupa z krewetkami i pomidorami
Pomidory, chili, czosnek, cebulę, liście curry i kozieradkę podsmażamy na oleju kokosowym

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy cebulę, liście curry, kozieradkę, chili wraz z pestkami i czosnek. Dodajemy pomidory i smażymy, aż się rozpadną i puszczą sok.

ETAP 3:

Orientalna zupa z krewetkami i pomidorami
Na patelnię wlewamy mleko kokosowe i bulion

Na patelnię wlewamy mleko kokosowe i bulion, dodajemy kurkumę, trawę cytrynową, przyprawę curry, kolendrę, sól.

ETAP 4:

Orientalna zupa z krewetkami i pomidorami
Do zupy wrzucamy krewetki, zupę gotujemy ok. 20 minut.

Do zupy wrzucamy krewetki. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku.