Sposób przygotowania:
Orientalna zupa z krewetkami i pomidoramiETAP 1:
Warzywa myjemy. Cebulę kroimy w kostkę.
Ząbki czosnku i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę.
Pomidory parzymy, usuwamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę.
Krewetki obieramy z pancerzyków.
ETAP 2:
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy cebulę, liście curry, kozieradkę, chili wraz z pestkami i czosnek. Dodajemy pomidory i smażymy, aż się rozpadną i puszczą sok.
ETAP 3:
Na patelnię wlewamy mleko kokosowe i bulion, dodajemy kurkumę, trawę cytrynową, przyprawę curry, kolendrę, sól.
ETAP 4:
Do zupy wrzucamy krewetki. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku.