SUPERPRZEPIS

Kremowa zupa na rauszu z frutti di mare

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Kremowa zupa na rauszu z frutti di mare Więcej zdjęć (3)

Szybka niebanalna zupa na winie z owcami morza

Składniki:

Kremowa zupa na rauszu z frutti di mare

 

  • 300g opakowanie mieszanki owoców morza
  • 2 łyżki masła solonego Lurpark
  • 1/2 l wywaru warzywnego (lub z ryb)
  • kieliszek wina wytrawnego Riesling (lub więcej wg uznania)
  • 4 duże cebule
  • 2 szalotki
  • 4 duże pieczarki
  • sol
  • pieprz świeżo mielony
  • 100ml śmietanki słodkiej
  • sok z cytryny
  • ciasto francuskie
  • żółtko

 

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa na rauszu z frutti di mare
Wywar podgrzać. Dodać mieszankę owoców morza. Gotować razem na wolnym ogniu kilka minut. Cebule i szalotki pokroić w kostkę. Pieczarki także. Rozgrzać patelnie, dodać masło, następnie cebule, zeszklić, po czym dodać pieczarki, chwile razem smażyć, podląc winem. Przykryć i dusić aż wino lekko odparuje, ale nie całkowicie. Wlać śmietankę, wymieszać, wlać wszystko do garnka z owocami morza. Podgrzać razem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą, ewentualnie dodać jeszcze śmietanki. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 200st. Żółtko wymieszać z łyżką wody. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka wielkości miseczek. Do miseczek nalać zupy (tak do 3/4 wysokości). Brzegi miseczek posmarować żółtkiem, całość przykryć kołkiem ciasta, dokładnie docisnąć. Wierzch posmarować żółtkiem. Wstawić do piekarnika do chwili aż ciasto sie zrumieni. Podawać ze świeżą bułką.
Kremowa zupa na rauszu z frutti di mare
Zupa na wytrawnym winie riesling z owocami morza
Kremowa zupa na rauszu z frutti di mare
Pyszna zupa cebulowa z owocami morza na winie