Sposób przygotowania:
Kremowa zupa z brokułów
Zagotować litr bulionu z kostki warzywnej. Brokuł umyć, oddzielić różyczki brokułów od łodyg. Natkę pietruszki umyć. Z czosnku usunąć łuski. Do wrzącego bulionu włożyć pokrojone łodygi brokułów, rozgnieciony czosnek, liść laurowy. Po 10 min dodać różyczki brokułów i gotować 5 - 7 minut na małym ogniu. Wyjąć liść laurowy i kilka różyczek brokułów. Bulion pozostawić do ostygnięcia. Resztę brokułów i przestudzony bulion zmiksować. Wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym i solą. Podgrzać na małym ogniu, dodać wyjęte różyczki brokułów. Plasterki łososia pokroić na cienkie paseczki, rozłożyć do talerzy, wlać zupę, posypać płatkami migdałowymi i przybrać nieposiekaną natką pietruszki.