SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Kremowa zupa z porów z pulpecikami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ogólnie lubię zupy.A tą uwielbiam.Serek daje jej super smaczek.

Kremowa zupa z porów z pulpecikami

Składniki:

Kremowa zupa z porów z pulpecikami

 

  • 4 marchewki
  • 1/2 niedużego selera
  • 3-4 większe ziemniaki
  • 2 duże lub 3 mniejsze pory
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 5dkg masła
  • 3 serki topione kremowe
  • Pulpety:
  • 30dkg mięsa mielonego drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • bułka tarta
  • sól,pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z porów z pulpecikami

Marchewkę,seler i ziemniaki myjemy i obieramy.Kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do garnka.Zalewamy 2l wody i gotujemy z dodatkiem kostek rosołowych do miękkości.Pory myjemy lekko je nacinając żeby je dobrze wypłukać a następnie kroimy na plasterki.Na patelni rozpuszczamy masło i dajemy pokrojone pory.Dusimy je pod przykryciem do miękkości.Następnie zabieramy się za zrobienie pulpetów.Do mięsa dodajemy jajko,drobniutko pokrojoną cebulkę sól ,pieprz do smaku i trochę bułki tartej ,tak aby masa mięsna nie była za rzadka.Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Do ugotowanych warzyw dodajemy pory i pulpety.Gotujemy jeszcze z 10 min. Serki pokrojone na kawałki wkładamy do wysokiego naczynia lub garnuszka.Odbieramy z garnka gotującej się zupy i rozpuszczamy w niej serki.Kiedy już zupa jest gotowa dodajemy rozpuszczone serki i dobrze mieszamy.Przyprawiamy pieprzem i solą o ile jest taka potrzeba.Możemy dodać do zupy posiekaną natkę pietruszki.