cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Kremowe ciasto toffi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto mocno kaloryczne, składające się głównie z mas na bazie śmietany kremówki. Jednak tak pyszne, że nie sposób sobie go odmówić :). Koniecznie spróbujcie!

Kremowe ciasto toffi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowe ciasto toffi

 

  • duże opakowanie herbatników (ok. 300g)
  • opakowanie krakersów (150g)
  • masa kajmakowa krówkowa
  • 700 ml śmietany 36%
  • 1l mleka
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • cukier waniliowy
  • 50 g czekolady

Sposób przygotowania:

Kremowe ciasto toffi
Na dużej blasze ułożyć herbatniki. Następnie przygotować krem budyniowy: 3 szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. Pozostałe mleko zmiksować ze szklanką mąki pszennej, mąką ziemniaczaną, żółtkami. Dodać do gotującego się mleka i energicznie mieszać, by powstała masa budyniowa. Przez chwilę gotować na małym ogniu, następnie przestudzić. Masę budyniową wylać na herbatniki i przykryć ją warstwą krakersów. Przygotować krem toffi: 300 ml śmietany kremówki ubić na sztywno. Dodawać stopniowo masę kajmakową, nadal ubijając. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy żelatyna zacznie się zsiadać szybko zmiksować z przyrządzoną masą.Krem toffi wylać na warstwę krakersów i przykryć go warstwą herbatników. Przygotować bitą śmietanę: 300 ml śmietany kremówki ubić na sztywno i dodać do niej 1 łyżeczkę żelatyny, rozpuszczoną w 1/5 szklanki gorącej wody (jak wyżej). Całość oprószyć startą czekoladą i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje (i się kroi) po upływie 24h.
Kremowe ciasto toffi
Etap 1 - blachę wyłożyć herbatnikami
Kremowe ciasto toffi
Etap 2 - przygotować masy do ciasta
Kremowe ciasto toffi
Etap 3 - przekładać na przemian : herbatniki, masa, krakersy
Kremowe ciasto toffi
Etap 4 - na końcu oprószyć startą czekoladą

Tagi:

czekolada