Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Ciasto Toffi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne ciasto Toffi mojego wykonania

Ciasto Toffi

Składniki:

Ciasto Toffi

 

  • Ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 15 dkg miodu
  • 0,5 kostki Kasi
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Krem śmietankowy:
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Polewa:
  • 1 puszka schłodzonego mleka skondensowanego do dekoracji słodkie
  • 10 dkg posiekanych orzechów włoskich

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Toffi
Z podanych składników zagrzać ciasto i podzielić je na dwie różne części. Dwie identyczne prostokątne formy posmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia. Przenieść do form ciasto i piec ok. 15 min. w piekarniku w temp. 200 stopni. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz. Śmietanę ubić na puszystą masę. Następnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem śmietankowym przełożyć dwa upieczone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować ugotowane mleko toffi. Posypać posiekanymi orzechami.