VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Kremówkowe na herbatnikach z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatnie słodkie a zarazem kwaskowate ciasto na bazie kremu ze słynnej kremówki. Do tego słodko - kwaśne jabłka w połączeniu z agrestową galaretką. Ciasto nie wymaga pieczenia biszkoptu, stanowią je herbatniki.

Kremówkowe na herbatnikach z jabłkami

Składniki:

Kremówkowe na herbatnikach z jabłkami

 

 

  • Wierzch:
  • 3 duże słodkie jabłka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2,5 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

Kremówkowe na herbatnikach z jabłkami
Jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy lekko stężeją mieszamy je z jabłkami.

Żółtka, mąki oraz 1/4 szklanki mleka mieszamy ze sobą. Do garnka wlewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Gotujemy.

Wlewamy śmietanę i ponownie zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę z żółtkami. Energicznie mieszamy do momentu powstania konsystencji budyniu.

Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.

Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu. Foremkę o wymiarach 20x32 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na nie wykładamy kremówkowy krem, wygładzamy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na wierzch wylewamy stężałą galaretkę z jabłkami.

Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc aby herbatniki zmiękły a galaretka dobrze zastygła. 


Tagi:

owoce ciasto