aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Fale jabłkowo- grysikowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bardzo dobre ciasto na kruchych blatach! Lubię ciasta z jabłkami i masami, mogę polecić je każdemu do kawy!

Fale jabłkowo- grysikowe

Składniki:

Fale jabłkowo- grysikowe

 

  • Ciasto kruche:
  • 0,5 szkl mąki
  • 1 margaryna
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 szkl cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1 szkl mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • Masa jabłkowa:
  • 2,20 kg jabłek
  • 2 galaretki zielone
  • Cukier do smaku
  • Dodatkowo:
  • Herbatniki
  • Okrągłe biszkopciki

Sposób przygotowania:

Fale jabłkowo- grysikowe
Ciasto kruche: Cukier ucieramy ze śmietaną i żółtkami. Następnie ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i pieczemy na foremkach 25/36 do 15 minut w 180 stopniach.

Krem: Na mleku gotujemy kaszę mannę, do chwili aż troszkę zgęstnieje po czym studzimy i łączymy z utartym masłem i cukrem pudrem.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na dużej tarce. Smażymy, pod koniec smażenia dosmaczamy cukrem i wsypujemy galaretki w proszku. Mieszamy i studzimy.

Przełożenie: Ciasto kruche- jabłka- herbatniki- krem- biszkopty- jabłka- ciasto kruche