Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Kremowy kapuśniak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam zupy kremy. Podanie tradycyjnego kapuśniaka w tej formie z dodatkiem nowych składników, nadaje mu nowego wyrazu.

Kremowy kapuśniak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowy kapuśniak

 

  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 cm pora
  • szcz pieprzu
  • łyżeczka sosu sojowego
  • szcz suszonej chili
  • 200 g kapusty kiszonej razem z wodą
  • pół marchwi.
  • 1 kromka chleba
  • łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Kremowy kapuśniak
Ziemniaki, marchew, seler, cebulę obieramy ze skórki. Przekrawamy na mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie do miękkości. Dodajemy kapustę, czosnek oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze 10 minut pod przykryciem. W tym czasie kromkę chleba kroimy w kostkę i podsmażamy z obu stron na oleju kokosowym. Zupę miksujemy blenderem ręcznym. Tuż przed podaniem dodajemy grzanki.
Kremowy kapuśniak
Gotujemy marchew ziemniaki seler i cebulę
Kremowy kapuśniak
Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy do miękkości jeszcze 10 minut
Kremowy kapuśniak
Przygotowujemy grzanki na patelni z olejem kokoswym
Kremowy kapuśniak
Miksujemy wszystko na gładką masę blenderem

Tagi:

sosy chleb