2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kremowy torcik z gruszkową galaretką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Lekkie wspaniałe ciasto- torcik na słodko do popołudniowej kawy czy herbaty...

Kremowy torcik z gruszkową galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowy torcik z gruszkową galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek wiejskich
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy na 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 200 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 łyżki syropu amaretto lub kilka kropli ulubionego aromatu
  • 2 galaretki gruszkowe

Sposób przygotowania:

Kremowy torcik z gruszkową galaretką
Biszkopt: Jaja rozbić ,białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem następnie stopniowo dodawać żółtka ,cały czas miksując. Pod koniec do masy dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać aby ciasto nie opadło i wyłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem tortownicy o śr.27 cm wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min w temp 160* Upieczony biszkopt wyjąc ,ostudzić i zimny przekroić na dwa placki.





Krem : 400 ml mleka zagotować z cukrami ,w reszcie mleka rozpuścić budyń i wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty krem. Zostawić do ostygnięcia. Masło lub margarynę utrzeć na puch dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu oraz syrop amaretto .Gdy masa będzie gotowa przełożyć nią przekrojony biszkopt resztę kremu rozsmarowując po wierzchu.



Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody,i tężejące wylać na ciasto w tortownicy i włożyć do lodówki na 3 godziny aby stężało. Smacznego!
Kremowy torcik z gruszkową galaretką
z podanych składników pieczemy ciemny biszkopt
Kremowy torcik z gruszkową galaretką
nastepnie na mleku gotujemy budyń do kremu
Kremowy torcik z gruszkową galaretką
gotowym kremem przekładamy ciasto.......
Kremowy torcik z gruszkową galaretką
gotowy przełozony torcik zalewamy tężejącą galaretką